תכנית לפיתוח מנהיגות
המושג "מנהיגות" זכה להגדרות מרובות ומגוונות לאורך השנים. כל הגדרה משקפת היבט מסוים באישיותו או בכישוריו של המנהיג או כללה היבטים הקשורים להשפעתו של המנהיג על אחרים ועל ביצועי הארגון.
דוגמאות להגדרות מקובלות:
מנהיגות – היכולת לייצר חזון מושך ומשכנע והיכולת להניע אנשים לפעול כדי להשיגו.
מנהיגות – השפעה שאינה מונעת ע"י כוח או סמכות אלא נסמכת על מרכיבים אישיותיים של המנהיג ויכולתו לרקום מערכות יחסים עם אנשים בסביבתו ולהניעם לעשייה מעבר לסטנדרטים רגילים בסביבתם.
הגדרות עדכניות:
מנהיגות – אדם המעצים אחרים ובכך מעורר אותם לפעולה למען עצמם ולמען אחרים.
מנהיגות – פעולה למען הטוב, עשיית טוב למען אחרים ולמען החברה בכללותה.
ביסוד כל תהליך של פיתוח מנהיגות אישית מונחות שלוש הנחות יסוד:
- שורשי המנהיגות מקורם בילדות והיא מתפתחת כל הזמן.
- כל מנהל יכול לפתח היבטים של מנהיגות בתפקידו.
- כדי להגשים מנהיגות צריכים להתקיים שלושה תנאים: רצון להנהיג, יכולות וכישורים הנהגה וסביבה המעודדת צמיחה של מנהיגות.
לב המנהיגות בארגונים נעוץ במערכות היחסים הייחודיות, הנרקמות בין מנהיג לבין האנשים הבאים איתו במגע בכל מעגלי פעילותו והערכים הנלווים למערכות אלה.
למשל, מערכת יחסים מיטבית עם כפיפים מתבטאת במנהיגות אכפתית ((caring leadership ומאופיינת בהפגנת יחס אנושי כלפי העובד, כבוד כלפי מטרותיו, בהענקת משמעות ואחריות לעובד, בהצבת אתגרים אינטלקטואליים בפני העובד ובמיצוי יכולותיו האישיות. מנהיגות כזאת נחשבת מחולל רגשית כלומר, היא מגבירה את המוטיבציה של העובד ואת אמונתו ביכולתו להגשים תמונה עתידית מיטבית.
כל התכניות לפיתוח מנהיגות שאנו מציעים מבוססות על מודל של מנהיגות הוליסטית (all around leadership )והן מורכבת מפיתוח בשלושה מעגלים הנמצאים באינטראקציה: המעגל הראשון כולל פיתוח ושכלול כלים וטכניקות להתנהלות אפקטיבית בכל רבדי פעילותו של המנהיג. המעגל השני כולל אבחון ופיתוח יכולותיו של המנהיג לייצר קשרים משמעותיים עם בעלי עניין שונים: עמיתים, מנהלים, כפיפים וכו'. המעגל השלישי מתמקד באישיות המנהיג וכולל אבחון פרופיל מנהיגותי אישי ופיתוח של יכולות אינטלקטואליות (יכולות המשגה והסבר, פתרון בעיות, חשיבה מופשטת והבנת רעיונות מורכבים), יכולות גופניות (מודעות ושימוש בתחושות גופניות לתמיכה בבריאותו ורווחתחו של המנהיג), יכולות רגשיות (הבנת רגשותיו ורגשות אחרים ויכולות רוחניות (שימוש בחזון וערכים בקבלת החלטות ובאופן החשיבה של המנהיג).
התכנית התהליכית לפיתוח מנהיגות הוליסטית נעה במשולב בשלושת מעגלי המנהיגות ובמהלכה רוכש המנהיג בהדרגה כלים ומיומנויות ועובר תהליך של שינוי וצמיחה המזין את שלושתם במקביל.
התכנית כוללת: תהליכים של הרחבה והעמקה של המודעות העצמית, גילויים חדשים, רכישת כלים מעשיים בתחומים שונים (פרזנטציה, הנעת עובדים, ניהול זמן ועוד), ניסוי וטעייה ולמידה התנסותית, דיונים ומעורבות בפתרון דילמות עם עמיתים ופיתוח כלים להשפעה המבוססים על הפרופיל המנהיגותי הייחודי של המנהל וערכיו.
התהליך מתבצע במסגרת של סדנה (עד 15 משתתפים) או במסגרת של ייעוץ אישי.
ניתן להזמין הרצאה משתפת בנושא של מנהיגות הוליסטית לקהל גדול יותר.